Anna minun esitellä itseni

Kuka olen?

Talvella 2020. Kuvassa minä, edesmenneet Tempo ja Lili sekä Tuike. Kuva: Anna- Riikka Tolvanen
Talvella 2020. Kuvassa minä, edesmenneet Tempo ja Lili sekä Tuike. Kuva: Anna- Riikka Tolvanen

Olen Jenni Luostarinen, 31-vuotias Savonlinnalainen. Olen suorittanut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon Ylä-savon ammattiopistossa vuonna 2022 ja tällä hetkellä suoritan YSAO:lla koirahierojan tutkintoa. Vuosina 2018-2020 olen suorittanut Eläinkoulutuskeskuksen oppimispsykologian ja käytöshäiriöiden anatomian kurssit. Olen myös vuosien mittaan osallistunut useille koirien käyttäytymiseen ja fysiikkaan liittyville eri ammattilaisten luennoille sekä kursseille ja pyrin jatkuvasti kehittymään kouluttajana sekä oppimaan uutta. 

Tavoitteenani on iloinen ja hyvinvoiva koira sekä fyysisesti että psyykkisesti. Omaehtoisuus, hallinnantunne sekä valinnanvapaus ja positiiviseen vahvistamiseen perustuva koulutus ovat lähellä sydäntäni ja pyrin toimimaan parhaani mukaan näiden arvojen mukaisesti sekä koirien että omistajien kanssa. Ydinosaamiseni on paimenkoirien sekä rescuetaustaisten koirien sielunelämän ymmärtämisessä sekä erilaisiin pelkotiloihin liittyvissä haasteissa. 


Perheeseeni kuuluu avopuolisoni Juhan lisäksi kesällä 2020 syntynyt poikamme Jesper sekä koiramme australianpaimenkoiranarttu Tuike ja australianpaimenkoirauros Tuuma. Aikaisemmalta ammatiltani olen restonomi, vaikkakaan en ole päivääkään näitä töitä tehnyt, vaan olen työskennellyt kaupan alalla 10 vuotta. 

Tellun kanssa koiraleirillä 2000- luvun alussa. Kuva: Mirva Turtiainen
Tellun kanssa koiraleirillä 2000- luvun alussa. Kuva: Mirva Turtiainen

Koirista ja niiden kouluttamisesta sekä erilaisista harrastuksista olen ollut kiinnostunut koko ikäni. Koiraharrastukseni alkoikin aikanaan sekarotuisen Tellu-koiramme (lapinkoira-suomenpystykorva- husky mix, s.1.12.1990- k. 7.4.2007) kanssa arkitottelevaisuuskoulutuksista ollessani 7-vuotias. Tellun kanssa kävimme myös useilla koiraleireillä, joilla oli mahdollisuus tutustua eri lajeihin. Innostuinkin agilitysta ja tokosta ja ensimmäisen oman koirani, australianpaimenkoiranarttu Millin (s.26.3.2004 - k.7.7.2017), sain ollessani 12-vuotias. Milli oli varautunut vieraita kohtaan, mutta ihanteellinen harrastuskoira muuten; nopea oppimaan, keskittyi tehtäviin ja teki annetut tehtävät innolla, mutta osasi myös rauhoittua kotona. Millin kanssa kisattiin hieman sekä agilityssa että tokossa sekä kokeiltiin BH-koetta, joka meni mönkään lähinnä minun jännittäessä hirveästi ja Millin paineistuessa jännityksestäni. Kisaaminen ei ole ikinä ollut eikä ole edelleenkään itselle suuri intohimo vaan haluan harrastaa koirieni kanssa muuten ja kehittyä kouluttajana eri lajeissa. 

Sittemmin perheeseemme saapui australianpaimenkoirauros Tempo (1.5.2007 -13.6.2020), jonka kanssa harrastettiin myös agilitya ja tokoa sekä lisäksi vanhemmiten tutustuttiin pelastuskoiralajeihin. Tempo oli sellainen koiramaailman Hessu-hopo, joka oli aina hyvällä tuulella sekä joka paikassa mukana. Tempon kanssa kamppailtiin pitkään korkean vireen kanssa ja esimerkiksi agilitya taidettiin tehdä ensimmäinen vuosi ihan parilla esteellä, sillä Tempo kiihtyi hirveästi jo pelkästään siitä, että minä juoksin. Kuitenkin myöhemmin pystyttiin menemään ihan kokonaisia ratoja onnistuneesti. 

Milliä hakemassa kotiin keväällä 2004. Kuva: Antti Luostarinen
Milliä hakemassa kotiin keväällä 2004. Kuva: Antti Luostarinen

Millin ja Tempon kanssa kohtasin jo joitain lieviä haasteita, kuten ihmisiin ja koiriin kohdistuvaa aggressiota ja vireen haasteita ja näitä työstettiinkin melko onnistuneesti. Vuonna 2017 laumaan liittyi romaniasta tullut herkkäsieluinen ja äärettömän fiksu rescue koira Lili, joka mullistikin maailmani täysin ja pisti kyseenalaistamaan aiemmin oppimaani ja pakotti minut perehtymään koirien käyttäytymiseen yhä syvemmin. Lili eli kanssamme viiden vuoden ajan, mutta valitettavasti jouduin laskemaan Lilin sateenkaarisillalle vain 6-vuotiaana terveydellisten ongelmien takia.. Lili oli koira, joka pelkäsi puiden heiluvia oksia, portaita, oviaukkoja, juoksevaa vettä, peilejä, ihmisiä, koiria, autoja.... Kaikki oli Lilille tarhaelämän jälkeen uutta ja ihmeellistä, mutta myös pelottavaa. Lili oli myös saapuessaan hyvin tarkka omista resursseistaan. Lilin kanssa jouduin nöyrtymään monta kertaa, katsomaan peiliin, kokemaan riittämättömyyden tunteita ja epätoivoa. Kuitenkin Lili opetti minulle myös valtavasti koirien käyttäytymisestä ja työskentelystä oikeasti pelokkaan koiran kanssa ja onnistumiset Lilin kanssa olivat erittäin palkitsevia. Lilin kanssa opin koiran omaehtoisuuden, hallinnantunteen ja valinnanvapauden tärkeydestä koulutuksessa ja arjessa. Lopulta Lilin kanssa arki sujui melko kivuttomasti ja Lili vaikutti pääosin tyytyväiseltä elämään ilman jatkuvaa ahdistuneisuutta. Lilin kanssa sain apua vaikeissa tilanteissa etenkin Koiruuksien klubin Helmi Pesoselta, mutta myös eläinkoulutus.fi Jaana Pohjolalta. Lili ja kouluttajilta saatu apu onkin yksi syy sille miksi olen itsekin hakeutunut alalle. Toivoisin, että voisin auttaa ihmisiä koiriensa haasteiden kanssa ja haluan osaltani tuoda koiralähtöisempiä koulutustapoja jokaisen koiranomistajan ulottuville.

Tuikkeen kanssa treenailua. Kuva: Sussu Sallinen
Tuikkeen kanssa treenailua. Kuva: Sussu Sallinen

Vuonna 2018 laumaamme liittyi australianpaimenkoiranarttu Tuike. Tuike on iloinen, sinnikäs ja äärettömän nopea tyttönen, jonka kanssa aika ei käy pitkäksi. Tuikkeen kanssa on harrastettu omaksi iloksi agilityä, tokoa, pelastuskoiralajeja sekä rallytokoa, vaikka Tuikkeesta varmasti olisi huipulle lajissa kuin lajissa jos vain omistajan kunnianhimo ja rahkeet riittäisivät. Tuikkeen kanssa on myös saatu ratkoa erilaisia arjen haasteita, jotka liittyvät lähinnä koiran nopeisiin hoksottimiin ja omistajan hitaisiin sellaisiin. Tuike tekee eikä meinaa mikä on erittäin hieno piirre harrastuksissa, mutta aiheuttaa välillä harmaita hiuksia omistajalle kotona.  


Tammikuussa 2023 perheeseemme liittyi australianpaimenkoira Tuuma. Tuuma on viiden kuukauden ikäinen ja vaikuttaa oikein tasapainoiselta ja vekkulilta tyypiltä. Mielenkiinnolla odotan mitä hänestä kasvaakaan!

Tuike ja Lili jäällä
Tuike ja Lili jäällä

Oma kiinnostukseni koirien kanssa onkin siis enemmänkin niiden käyttäytymisessä ja sen syissä sekä koirien mielentilassa ja kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa kuin kisata mahdollisimman korkealla eri lajeissa. Kouluttajana en siis kouluta lajeja ja niiden vaatimaa, välillä pikkutarkkaa tekniikkaa vaan keskityn koiran käyttäytymiseen ja muihin edellä mainittuihin asioihin sekä tärkeisiin arjen taitoihin. Yritykseni nimi Tassunjäljissä kuvastaakin sitä, että opitaan koiristamme ja eletään niitä kuunnellen, mutta myös sitä, että olen itse kasvanut koirien parissa.


Suoritetut kurssit ja luennot

Kerään tähän hieman listaa mitä kursseja ja luentoja olen viime vuosina käynyt läpi, jotka ovat lisänneet osaamistani:

2018-2019 
         Oppimispsykologian kurssi eläinkoulutuskeskuksella
2018 
          Jaana Pohjolan turhautuvat ja kiihtyvät koirat luentopäivä
          Koiruuksien klubin epävarmojen koirien viikonloppukurssi
          Koiran kotihierontakurssi, Heidi Kemppainen
2019 
          Harrastuskoiran fyysiset vaatimukset- luento, Elina Nuutinen
          Koiruuksien klubin epävarmojen koirien viikonloppukurssi, lukuisia webinaareja
          Koiruuksien klubilaisuus kevät jäsenyys, useita luentoja
          VIP- jäsenyys Jaana Pohjolan eläinkoulutus.fi sivustolle, lukuisia luentoja
2020 
          Käytöshäiriöiden anatomian verkkokurssi eläinkoulutuskeskuksella
          Koiran valinnanvapaus luentopäivä, Jaana Pohjola
          Tyytyväinen koira, onnellinen omistaja ammattilaisille- kurssi, useamman kerran kokonaisuus, Jaana Pohjola 
          Koiran kotihieronta, fysiikan ja ruokinnan kurssi Kesäyliopistolla, Elina Nuutinen
          Koiruuksien klubin epävarmojen koirien viikonloppukurssi
2021- 2022
          VIP- jäsenyys Jaana Pohjolan eläinkoulutus.fi sivustolla
          Eläintenkouluttajan ammattitutkinto 2022
          Glasgow Dog trainerin luennot maksullisella alustalla
          Lewis Nicholls ja Hannah Sadgroven maksullinen alusta
          Ihana koiruus- webinaarit yksinoloon liittyen
          Koiran hyvinvointi työpaja huhti-toukokuu 2022, Elina Nuutinen
          Jaana Pohjolan pitkä reaktiivisille koirille suunnattu Verkkokurssi
          Pelastuskoiraliiton ohjaajille suunnattu jälkikoulutus (2022-2024)

Dobokoulutus- ohjaajakurssi 2023 
          

Lajikoulutukset 2020-2022 
Tokokurssi, Katja Juutilainen
Tokokoulutuspäivä, Satu Paavilainen
Agilityvalmennukset  Ira Mikkanen
Pelastuskoiratoimintaan liittyvät luennot, Merja Tiainen