Muista nämä asiat kesän vietossa koiran kanssa
Ihanaa, kun kesä alkaa olemaan viimein täällä ! Aurinko, valoisat illat, lämpö, grilliherkut ja uiminen <3
On kuitenkin hyvä pitää mielessä muutama asia, jotta kesän viettäminen koirakaverin kanssa olisi varmasti mukavaa kaikille:
Älä jätä koiraa kuumaan autoon!
Jätä kesäisin koira mieluummin kotiin jos on aurinkoinen keli. Koira ei pysty laskemaan kehonsa lämpötilaa hikoilemalla, kuten ihmiset, joten koirat ovat alttiimpia lämpöhalvaukselle. Aurinkoisella kelillä auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi jopa minuuteissa ! Lämpöhalvauksen oireita ovat: voimakas läähätys, voimattomuus, kuolaaminen, kalpeat ikenet, muutokset käytöksessä, hoipertelu ja tajunnan muutokset.
Lämpöhalvauksen lisäksi koiraa voi aurinkoisella kelillä uhata ylikuumeneminen, joka on myös vaarallinen tila ja voi johtaa lämpöhalvaukseen tai sydämen pysähtymiseen. Ylikuumenemisen oireita ovat: voimakas läähätys, pulssin kiihtyminen, ikenien muuttuminen tummanpunaisiksi ja koira voi jopa oksennella tai ulostaa veristä ripulia. Jotkin ylikuumenemisen oireet voivat näkyä vasta muutama päivä rasituksen jälkeen, kuten sydämen rytmihäiriöt, kouristukset, vähentynyt virtsan määrä ja/tai keltaisuus iholla ja silmissä.
Koiralla menee hetki sopeutua lämpötilan vaihteluihin vuodenaikojen muuttuessa, joten on hyvä antaa koiran sopetutua lämpöön rauhassa. Sopeutumisaika voi olla jopa 20 päivää, jolloin liikunnan määrää ja koiran vointia on hyvä tarkkailla. Tutkimuksissa on kuitenkin nähty eroja jo neljänkin päivän jälkeen.
Varo kuumaa asfalttia!
Vaikka koiran anturat ovatkin paksummat kuin ihmisen jalkapohjat, niin silti kuumalla asfaltilla nekin voivat palaa. Asfaltin pinnan lämpötila voi esimerkiksi 25 asteen lämpötilassa kohota yli 50 asteen. Onkin hyvä testata asfaltin kuumuus omalla jalkapohjalla tai kämmenellä ennen kuin menee koiran kanssa lenkkeilemään. Mikäli asfaltti tuntuu liian kuumalta, on hyvä ohjata koira tien sivuun kävelemään tai lenkkeillä kokonaan muualla.
Kuumilla keleillä pidemmät lenkit ja rankemmat treenit olisikin hyvä ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäisempään iltaan. Lenkkiympäristönä varjoisat metsäpolut ovat mainioita kesällä. Pidäthän aina myös huolta riittävästä nesteytyksestä ja otat tarvittaessa vettä mukaan !
Uiminen
Vaikka uiminen on monelle koiralle mieluisaa puuhaa kesäisin niin on hyvä pitää mielessä muutama asia vesipetojenkin kanssa.
Uiminen on erinomaista liikuntaa ja hyvä keino viilentää koiraa kesäisin ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi nivelongelmaisille koirille. Kuten kaikki uusi liikunta, niin uiminenkin kannattaa aloittaa hiljalleen, esimerkiksi 5-10 minuuttia kerrallaan. Koiran ei kannata antaa uida ensimmäisillä kerroilla kauhean pitkään järvessä, sillä lihakset voivat mennä jumiin jos rasitusta tulee kerralla liikaa. Vettä jännittävää koiraa ei pidä myöskään painostaa menemään uimaan tai esimerkiksi kantaa järveen, vaan koira on hyvä totuttaa veteen vähitellen erilaisten palkkioiden avulla.
Monet koirat tykkäävät hakea leluja ja keppejä järvestä, mutta tässä on hyvä kiinnittää huomiota etenkin kannettavan esineen kokoon, liian suuri esine aiheuttaa sen, että koira joutuu pitämään suutaan isommin auki, jolloin vaarana voi olla veden joutuminen keuhkoihin. Hyvä uintitekniikka on myös tärkeää. Jos koira ei tykkää uida niin myös rantavedessä kahlailu on hyvää liikuntaa sekä koira viilenee siinäkin samalla veden kastellessa jalkoja ja mahanalusta.
Huom! koira voi ylikuumentua myös rankoista vesileikeistä rannalla, joten tarkkaile koiraa myös veden äärellä!
Hotspot
Hotspot on etenkin kesäaikaan, paljon uivilla koirilla esiintyvä punoittava, usein selvärajainen ja karvaton ihotulehdus, joka on helposti erittävä ja kostea. Hotspot syntyy usein seurauksena kosteasta turkista ja lämpimästä säästä, jossa ihottuma pääsee hautomaan. Hotspot on yleensä erittäin kipeä ja koirat pyrkivät mielellään nuolemaan sitä, mutta nuoleminen olisi hyvä estää tarvittaessa esimerkiksi kaulurilla. Hotspot sijaitsee usein pään, kaulan, lantion tai lonkan alueella. Hotspotin ennaltaehkäisyksi etenkin paksumpiturkkiset koirat olisi hyvä kuivata kunnolla jokaisen uintireissun jälkeen.
Vesihäntä (uimarin häntä)
On hyvä myös pitää mielessä, että kylmä vesi (myös vesisade) voi olla koiralle haitallista jos koira on siellä liian pitkiä aikoja. Vesihännäksi kutsuttu hännänjuuren hermojen ja/tai lihasten tulehdus aiheutuu usein kylmässä vedessä uimisesta tai peräpään altistuessa kylmälle kastumisen jälkeen. Häntä roikkuu tällöin suoraan alaspäin kuin halvaantuneena. Koiralla voi olla paljon kipuja ja se voi varoa koko takapäätään. Vaivan pitäisi mennä ohi parissa päivässä, koira tulee pitää lämpimässä ja kuivassa. Jos koira vaikuttaa kovin kipeältä ja/tai vaiva ei helpota, niin tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin, sillä selän ja takapään muutkin vaivat voivat oireilla samankaltaisesti. Vesihäntää voi ehkäistä kuivaamalla koira hyvin uinnin tai kastumisen jälkeen ja huolehtimalla ettei koira pääse kylmettymään ollessaan märkä. Kunnon kuivaaminen uinnin päätteeksi ehkäisee myös muita tulehduksia, kuten korvatulehduksia. Uimaveden olisi hyvä olla 16 asteista jos koira ui siellä pidemmän aikaa.
Sinilevä
Sinilevä on myrkyllistä koirille niin kuin ihmisillekin. Jos koira juo vettä jossa on sinilevää, niin on oltava yhteydessä eläinläkääriin. Jos koira on uinut vedessä, jossa on sinilevää, niin koira tulisi pestä huolellisesti ja koiran vointia on seurattava tarkasti. Akuutteja sinilevän aiheuttamia oireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Myös ripulointia ja kuolaamista voi esiintyä. Näitä seuraavat lihaskrampit, huojuminen ja tasapainon menettäminen. Sinilevän aiheuttamat akuutit oireet näkyvät usein nopeasti altistumisen jälkeen.
Suolavesi
Jos koira juo suuria määriä suolaista vettä se voi saada suolamyrkytyksen, koira voi oksennella ja sen yleisvointi voi huonontua ja koira voi tarvita nestehoitoa eläinlääkärissä. Vakavan suolamyrkytyksen oireita voivat olla oksentaminen, ripuli, apaattisuus, jäykkyys, koiristukset ja tajuttomuus.
Käärmeet
Käärmeet ovat heräilleet lämmittelemään aurinkoisille paikoille kesän myötä ja kyyn purema voi olla koiralle hengenvaarallinen. Jos kyy pääsee puremaan koiraa niin koira tulisi pitää mahdollisimman liikkumattomana ja esimerkiksi liikuttaa koiraa kantamalla ettei myrkky pääse leviämään elimistössä. Kantamista olisi hyvä harjoitella etukäteen, jotta hätätilanteessa se sujuisi mahdollisimman helposti (myös muita tapaturmia ajatellen). Ota aina yhteys eläinlääkäriin ! Nykyisin kyyn puremaa suositellaan hoidettavan ensisijaisesti aina eläinlääkärissä eikä kyytablettia tule antaa ellei purema aiheuta koiralle vakavia hengitysvaikeuksia. Kyyn pureman tyypillisin oire on puremakohdan raju turvotus. Muita oireita voivat olla voimattomuus, oksentelu sekä kuolaaminen.
Punkit
Punkintorjuntaan on monia erilaisia aineita, mutta silti olisi myös hyvä tarkastaa koiran turkki punkkien varalta lenkin ja ulkoilun jälkeen. Punkit voivat tartuttaa koiraan bakteeritauteja, joita ovat borrelioosi ja anaplasmoosi ja ne tarttuvat koiraan aikaisintaan vuorokauden jälkeen kiinnittymisestä. Kiinnittynyt punkki on hyvä poistaa koirasta mahdollisimman nopeasti. Punkin saa parhaiten pois punkinpoimijoilla tai punkkipihdeillä, joilla punkki poistetaan kiertäen korkkiruuvimaisesti, ei suoraan vetämällä. Jos punkin pää jää ihon sisään, niin se tulee pois sieltä ajallaan. Punkin puremakohta saattaa ärtyä ja sitä voi puhdistaa kirvelemättömällä puhdistusaineella. Jos puremakohta alkaa mätiä tai siihen tulee voimakasta punoitusta, niin on hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Punkkien välittämien sairauksien oireita voivat esimerkiksi olla: ontuminen ja nivelten jäykkyys, kuume, väsymys ja velttous, ruokahaluttomuus sekä kipu tai aristus.
Ampiaiset, itikat ja mäkäräiset
Yleensä ampiaisen pisto on koiralle melko vaaraton aiheuttaen hetkellisesti turvotusta, punoitusta ja kutinaa. Ampiaisen pistos voi kuitenkin aiheuttaa koiralle allergisen reaktion kuten ihmisellekin. Etenkin Jos ampiainen on pistänyt koiraa esimerkiksi suuhun tai nieluun on vaarana hengitysteiden turpoaminen. Tällöin koiralle on hyvä antaa se kyytabletti ja ottaa yhteys eläinlääkäriin lisäneuvojen saamiseksi.
Myös itikat ja mäkäräiset kiusaavat ihmisen lisäksi koiria ja osa koirista voi olla allergisia näiden pistoille tai ovat herkistyneet niille. Tällöin vaarana voi olla jopa anafylaktinen shokki, jolloin tulee olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin. Useimmiten itikoiden puremat ovat vaarattomia, mutta voivat hyvinkin kutista. Mäkärän puremat taas usein aiheuttavat punoittavia turvotuksia iholle ja ne voivat kutista voimakkaasti. Jos puremia on paljon ja/tai ne vaivaavat koiraa kovasti, olisi hyvä estää koiraa nuolemasta aluetta, ettei se ärsyynny. Olisi hyvä myös ottaa yhteyttä eläinlääkäriin hoitokeinojen kartoittamiseksi.
Rupikonnat
Rupikonnat erittävät myrkkyä selän rauhasista, joka voi olla haitallista koiralle jos se ottaa konnan suuhun tai pääsee nuolemaan sitä. Oireita voi olla kuolaaminen, pupillien pienentyminen sekä huonovointisuus ja väsymys. Koiran suuta voi yrittää huuhdella. Oireet menevät usein ohi muutamassa tunnissa, mutta koiraa on hyvä tarkkailla ja olla tarvittaessa yhteydessä eläinlääkäriin jos sen vointi huononee tai oireet eivät helpota.
Kärpäsentoukat
Kärpäsentoukkainfektiot ovat myös yleisiä koirilla kesäisin. Kärpäset voivat laskea munansa koiran turkkiin jos se on lämmin ja kostea esimerkiksi ulosteesta, virtsasta tai haavan eritteistä. Munat muuttuvat toukiksi muutamassa päivässä, jotka syövät itsensä koiran ihoon. Tämä on koiralle hyvin kivuliasta ja jos tilannetta ei huomata ajoissa, niin toukat voivat saada aikaan pahoja vahinkoja. Jos huomaat koirassasi kärpäsen toukkia, niin ole heti yhteydessä eläinlääkäriin. Tilanne voi olla pahempi miltä näyttää, sillä toukkia voi olla ihon alla enemmänkin. Ehkäistäksesi kärpästen munimisenkoiran turkkiin tarkista koiran iho päivittäin haavojen, ihoärsytysten tai ulosteen/virtsan varalta. Tarvittaessa puhdista alueet kunnolla ja kuivaa huolellisesti.
Ruohon ja muiden heinäkasvien siemenet
Ruohon ja muiden heinäkasvien siemenet voivat aiheuttaa koiralle vaivoja etenkin joutuessaan koiran silmiin, korviin tai nenään. Siemenet voivat myös aiheuttaa iho-ongelmia porautumalla ihoon ja aiheuttamalla tulehdusta. Jos koiran silmät, korvat tai nenä vaikuttavat ärtyneeltä lenkin jälkeen, on koira hyvä tarkistaa mahdollisten siemenien varalta. Tarvittaessa ole yhteydessä eläinlääkäriin.
Grilliherkut
Monet grilliherkut voivat olla koiralle kohtalokkaita.
Esimerkiksi erilaiset luut voivat juuttua koiran nieluun tai muuttuvat
pureskellessa teräviksi paloiksi ja voivat tehdä hallaa joutuessaan suolistoon.
Myös esimerkiksi maissintähkät ovat koiralle vaarallisia, sillä ne eivät sula
koiran suolistossa ja voivat aiheuttaa tukoksia. Eli pidetään herkut poissa
koiran ulottuvilta ja viedään tähteet tarvittaessa suoraan ulkoroskikseen, josta
koira ei pääse niihin käsiksi.
Lähteet:
Voinko treenata koirani kanssa lämpimällä säällä? | Non-stop dogwear® (nonstopdogwear.com)
Koiran hot spot eli akuutti kostea ihottuma - TassuApu
Koiran kesän vaaranpaikat | FirstVet
Koiranomistajan kesämuistilista - Koirakissaklinikka
Ampiaisen pisto koiralla - Eläinlääkärin vinkit hoitoon - TassuApu
Uiminen - kiistattomasti tehokas liikuntamuoto - SporttiRakki
Koiran vesihäntä - Agria Eläinvakuutus
Sinilevä - koiran sinilevämyrkytys, oireet ja hoito - TassuApu
Punkin purema koiralla - Evidensia Eläinlääkäriasemat