Mitä ovat virikkeet ja miksi ne ovat tärkeitä?

06.06.2024

Koulutuksissani puhun paljon virikkeistämisestä ja mielestäni virikkeistäminen on yhä hieman aliarvostettua, vaikka virikkeistämisen tärkeys tiedostetaan koko ajan paremmin. Virikkeistämistä ja sen hyötyjä on tutkittu paljon ja etenkin eläintarhamaailmassa sen merkitys eläinten hyvinvointiin on huomattavaa. Myös tavan lemmikit hyötyvät virikkeistämisestä, sillä maailma on muuttunut hyvin nopeasti ja eläimien mahdollisuus toteuttaa itselleen tyypillistä toimintaa on vähentynyt. Mistä siis on kyse?

- Virikkeiden avulla eläin saa täyttää luontaisia käyttäytymistarpeitaan ja aivoissa alkaa erittymään mielihyvää tuottavia hormoneja. Jokaisella eläimellä on lajilleen, mutta myös rodulleen sekä yksilölleen tyypillisiä käyttäytymistarpeita. Näiden tarpeiden tulee täyttyä, jotta eläin voi henkisesti sekä fyysisesti hyvin.

- Virikkeiden on tarkoitus rikastuttaa koiran elämää ja niiden on tarkoitus lisätä eläimen hyvinvointia perustarpeiden tyydyttämisen lisäksi.

- Onnistunut virikkeellistäminen mm. parantaa eläimen kykyä selvitä ympäristön haasteista sekä auttaa palautumisessa stressaavien tilanteiden jälkeen.

- Virikkeitä suunniteltaessa on tärkeää ymmärtää eläinlajin tyypillistä käyttäytymistä ja käyttäytymistarpeita. Jos eläin ei pääse toteuttamaan sille luonnollisia käyttäytymistarpeita niin eläin voi stressaantua ja erilaiset käyttäytymishäiriöt lisääntyvät herkästi

Koirien virikkeistäminen pohjautuu osittain metsästyskäyttäytymisketjuun:

Metsästyskäyttäytymisketjun osia ovat: saaliin eli ruoan etsiminen, jäljestäminen, vaaniminen, takaa- ajo, saaliiseen tarttuminen, tappopurenta, kantaminen, paloittelu ja syöminen

Eri roduilla metsästyskäyttäytymisketjun eri osat näkyvät eri tavalla jalostuksen myötä; esimerkiksi paimenkoirilla on vahvana vaaniminen ja takaa-ajo, mutta tappopurenta on heikko, sillä ei ole ihanteellista, että paimenkoira puree paimennettaviaan. Noutajilla taas esimerkiksi saaliin kantaminen on erittäin vahvaksi jalostettu. 

On siis tärkeää tuntea oman koiran historiaa ja ymmärtää mihin käyttötarkoitukseen rotu (rodut) on alunperin jalostettu; koiran historia kertoo paljon sen tämänkin päivän tarpeista. Toisissa roduissa (ja yksilöissä) alkuperäisen käyttötarkoituksen luomat tarpeet näkyvät vahvemmin kuin toisissa.

Virikkeitä voi myös tarjota kaikille aisteille:

Näköaisti: Useat koirat nauttivat ympäristön tarkkailusta ja koiralle kannattaakin tarjota mahdollisuuksia esimerkiksi ikkunasta ulos katsomiseen. Jotkut koirat pitävät myös television katsomisesta!

Kuuloaisti: Koirille voi soittaa erilaisia ääniä vaikkapa tietokoneelta tai puhelimesta. Useat koirat kiinnostuvat eri eläinten äänistä. Koirat voivat nauttia myös musiikin kuuntelusta, etenkin klassinen musiikki ja reggae ovat osoittautuneet tutkimuksissa koirille mieluisiksi.

Hajuaisti: Koirat tutkivat maailmaa pääosin hajuaistia hyväksi käyttäen. Tarjoa koiralle paljon mahdollisuuksia haisteluun ulkona eri ympäristöissä. Kotona koiralle voi tarjota uudenlaisia mietoja hajuja, kuten eukalyptusta, laventelia tai vaikkapa kookosta.

Makuaisti: Koiralle voi tarjota maisteltavaksi erilaisia koirille turvallisia ruokia, joissa on myös erilaisia koostumuksia. Tykkäisikö teidän koira vaikkapa vesimelonista tai maapähkinävoista?


Tuntoaisti: Koiraa voi silitellä ja rapsutella eri tavoin ja koiraa voi kevyesti hieroa. Koiralle voi myös tarjota esimerkiksi mahdollisuuksia kävellä erilaisilla pinnoilla.


Aistivirikkeiden lisäksi koiralle kannattaa tarjota sosiaalisia virikkeitä toisten eläinten ja/tai ihmisten kanssa, kuten leikkimistä tai ihan vain mukavaa yhdessäoloa. Koiran ei aina tarvitse olla fyysisessä kontaktissa ihmisen tai lajitoverin tai muun eläimen kanssa, jotta sen tarve esimerkiksi kommunikoinnille täyttyy. Kaikki koirat eivät välttämättä pidä myöskään esimerkiksi rapsuttelusta, vaikka muuten nauttisivat lähellä olemisesta. Koiran kanssa voikin ottaa vaikkapa päiväunet vierekkäin!  Liikkuminen omaehtoisesti eri askellajeissa on myös tärkeää koiran mielelle, mutta myös kropalle. Kokeile lenkillä pidempää hihnaa ja kävele (juokse) välillä koiran tahtiin. Monet koirat myös nauttivat kantojen tai kiveyksien päälle kiipeämisestä!

Kokeile rohkeasti erilaisia virikkeitä ja havannoi omaa koiraasi:

Mistä juuri sinun koirasi kiinnostuu ja minkä tekemisen parissa se jaksaa touhuta? Minkä tekemisen jälkeen koira vaikuttaa tyytyväiseltä ja rentoutuneelta? Mikä innostaa koiraa?

Mitä koira tekee esimerkiksi ulkona jos se saa itse valita?

Muista vaihdella tarjottavia virikkeitä, jotta monipuolisuus ja virkistävä vaikutus pysyy!

On myös hyvä muistaa tasapaino innostavien/ kiihdyttävien ja rauhoittavien virikkeiden välillä. Esimerkiksi kiihdyttävän saalisleikin jälkeen koiralle voi tarjota vastapainoksi rauhoittava haisteluun ohjaava virike tai vaikkapa pureskeltavaa tai revittävää.