Kun Lilillä kiehui yli ⚡

01.04.2022

Kävin viime lauantaina koirien kanssa lenkillä. Menin melko tavallista reittiä taajama-alueella ja eilisestä illasta, yön yli kestäneen kauhean sään takia lenkillä ei juuri näkynyt muita. Lenkin aikana näkyi kaksi ihmistä lumitöissä ja huomasin Lilin hieman silmäilevän heiluvia lumiharjoja ja -lapioita, mutta ei reagoinut muuten. Mentiin aika rauhakseen ja ihmeteltiin muutaman minuutin ajan jotain mielenkiintoista yhdessä puussa. Tai Lili ihmetteli, istui puun alla ylös tuijotellen, kun minä ja Tuike odoteltiin tien vieressä vähän hämillään.

Pian tajusin, että ollaan oltu lenkillä hieman liian pitkään, sillä avopuoliso olisi vapautettava lapsenvahtihommista töihin.. Hieman ennen kotia näin, että meitä tulee vastaan kaksi herkästi kommentoivaa koiraa, jotka olemme kohdanneet ennenkin. Näiden koirien ohitus on aina hieman haastava, mutta useimmiten onnistuu ihan hyvin. Koska nyt oli kiire, niin ajattelin, että mennään taas nopeasti ohi. Kuitenkin tällä kertaa Lili alkoi räyhäämään aika tosissaan koirille takaisin. Ei ollenkaan tyypillistä Lilille. Miksi Lili alkoi nyt räyhäämään vaikka yleensä menee oikein mallikkaasti ohi? 

Sää oli siis ollut huono jo edellisestä päivästä; oli satanut vettä ja tuuli rymistellyt kattoa läpi yön. Lisäksi plussakeli sai illalla aikaan sen, että lumet tulivat paukahtaen katolta, mikä säikäytti kaikki. Pahiten Lilin. Myös yöllä kuulin Lilin puhahtelevan kattopellin räminälle..

Lilillä oli siis alla huonosti nukuttu yö sekä pelästymisiä, mitkä aiheuttavat stressiä. Lisäksi lenkillä oli jo aiemmin kaksi tapahtumaa, joihin Lili kiinnitti huomiota, mutta ei reagoinut. Sekä yksi kiihdyttävä tapahtuma puussa(?). Vihdoin siis, kun kohdattiin koirat, niin Lilin stressinsietokyky yksinkertaisesti ylittyi ja se reagoi voimakkaammin kuin yleensä. Minun olisi toki pitänyt ottaa nämä asiat huomioon, olenhan Lilin kanssa näitä stressiin liittyviä asioita pyöritellyt pitkään. Aina sitä ei vaan itsekään ole parhaimmillaan..

Kuten meillä ihmisilläkin, niin myös koirilla voi pinna kiristyä jos stressiä aiheuttavia asioita tulee lyhyellä aika välillä liikaa eikä niiden välissä kerkeä palautumaan. Stressiä aiheuttaa etenkin epävarmuutta, pelkoa ja ahdistusta aiheuttavat asiat, mutta esimerkiksi myös kiihdyttävät leikit tai harrastukset.

Eli jos koirasi reagoi johonkin ärsykkeeseen tavallista voimakkaammin niin voi olla hyvä miettiä millaisia viime päivät, tunnit tai jopa minuutit ovat olleet? Tarvitsisiko koira lepoa ja/tai jotain rauhoittavaa tekemistä, ehkä taukoa tilanteesta? Stressi on mielenkiintoinen ja laaja aihe, jota sivuan tässä hyvin pintapuolisesti. 

⚠️Äkilliset muutokset käytöksessä voivat toki myös johtua kivusta tai sairaudesta, mikä on tärkeä ottaa huomioon tilannetta arvioidessa.