Koirien välinen leikki

13.03.2022

Tänään kävimme Tuikkeen kanssa lenkillä nuoren australianpaimenkoirapojan Poltteen kanssa. Koirat näkivät toisensa ensimmäistä kertaa, mutta löysivät yhteisen sävelen saman tien.

Koirille leikkiminen on tärkeää monesta syystä. Sen avulla tutustutaan toiseen koiraan, sen eleisiin ja tapoihin. Leikkiminen lujittaa koirien välisiä suhteita sekä leikin avulla pennut ja nuoret koirat harjoittelevat tärkeitä taitoja tulevaisuutta varten ja leikissä usein nähdäänkin piirteitä metsästys- ja lisääntymiskäyttäytymisestä. Leikkimisen avulla opetellaan myös sosiaalista kanssakäymistä toisten koirien kanssa eri tilanteissa. Leikkiminen tuottaa mielihyvää ja vaikuttaa näin ollen koiran hyvinvointiin lisäämällä sitä. Leikkimistä voidaankin pitää yhtenä hyvinvoinnin mittarina; kovasti kipeä tai esimerkiksi ahdistunut koira ei tunne oloaan tarpeeksi hyväksi ja turvalliseksi leikkiäkseen. Koira leikkii vain silloin, kun sillä on perustarpeet kunnossa. Leikkiminen myös parantaa koiran motorisia taitoja ja on hyvää liikuntaa.

Kuitenkin leikkimisen on oltava kummallekin osapuolelle varmasti mukavaa, jotta se on hyvinvointia lisäävää. Hyvään leikkiin kuuluu, hieman yksilöistä riippuen, takaa-ajoa, leikkipainia, lepohetkiä ja sitten taas juoksupyrähdyksiä. Vaihtelu on leikille tyypillistä. Hyvässä leikissä myös roolit vaihtuvat välillä eikä niin, että esimerkiksi toinen koirista on koko ajan jahdattavana. Toki jotkut koirat tykkäävät olla pääosin jahdattavana, mutta roolien vaihtumiseen on hyvä kiinnittää huomiota ja rentoon elekieleen leikin sekä lepohetkien aikana. Yksi tärkeä ele leikkiessä on varmasti monille tuttu leikkiinkutsuasento, jossa koira painaa etupään alas ja jättää takapään ylös. Tällä eleellä tyypillisesti kutsutaan leikkiin, mutta sillä myös ylläpidetään sopua leikin lomassa. Etenkin leikkiin tuttujen koirien kesken voi kuulua kovatkin murahdukset, toisen tuuppiminen tai muu vastaava toiminta mikä toisessa tilanteessa voisi johtaa konfliktiin, mutta leikissä nämä kuitataan usein leikkiinkutsuasennolla, joka kertoo toiselle osapuolelle, että "leikkiähän tämä vain".

Joskus leikkiminen voi kuitenkin muuttua rajuksi ja tällöin voi olla hyvä puuttua leikkiin kutsumalla koirat pois tilanteesta sekä tarjoamalla niille hetkeksi muuta tekemistä. Kun koirat ovat hetken nollanneet tilannetta niin ne voidaan laskea taas leikkimään. Omistajien on hyvä puuttua leikkiin myös silloin jos jomman kumman koiran pyyntöjä pysyä kauempana ei kunnioiteta.

Leikki on koirille itsessään palkitsevaa ja usein palauttavaa, mutta on hyvä pitää mielessä, että etenkin kiihkeät, toistuvat taistelu- tai jahtaamisleikit voivat aiheuttaa koirissa myös stressiä.

Polte ajaa Tuiketta takaa
Polte ajaa Tuiketta takaa
Tauko kesken takaa-ajoleikkien
Tauko kesken takaa-ajoleikkien
Leikkiinkutsuasento tauon jälkeen, jolla aloitetaan uusi leikki
Leikkiinkutsuasento tauon jälkeen, jolla aloitetaan uusi leikki
Roolit vaihtuivat välillä; Tuike ajoi takaa Poltetta
Roolit vaihtuivat välillä; Tuike ajoi takaa Poltetta
Loppulenkistä, kun oli jo hieman tutustuttu toisen leikkityyliin ja eleisiin, alkoi näkymään vähän painileikkiäkin.
Loppulenkistä, kun oli jo hieman tutustuttu toisen leikkityyliin ja eleisiin, alkoi näkymään vähän painileikkiäkin.