Miten huomioida koira jouluna?

15.12.2022

Enää yhdeksän yötä jouluun on ! 😍🎄

Joulu on monelle yhdessäolon aikaa: tavataan perheenjäseniä ja sukulaisia sekä syödään hyvin. On hulinaa ja huisketta... 🔔 Muutama asia on hyvä pitää mielessä, jotta joulu menisi koirankin näkökulmasta mahdollisimman mukavasti

Kaikki jouluruoat eivät sovi koirille:

🐽 Kinkku ja etenkin sen rasva maistuisi monelle koirallekin, mutta se on rasvaista ja suolaista, joten vatsa voi mennä herkästi sekaisin. Lisäksi kinkun verkko voi olla kohtalokas aiheuttaessaan pahimmillaan tukoksen suolistoon! Säilytä siis kinkku koiran ulottumattomissa ja tarvittaessa rajaa koira pois keittiöstä ruokailun aikana.

🍫 Suklaa on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempi suklaa sitä haitallisempaa se on koiralle. Säilytä siis suklaatkin koiran ulottumattomissa! Muista, että koiralla on erinomainen hajuaisti eli se varmasti haistaa syötävät paketoiduistakin lahjoista kuusen alla.

🥧 Erilaisten leivonnaisten taikinat, etenkin ne joissa on hiivaa, voivat aiheuttaa koiralle sekavan olon jos hiiva alkaa käymään vatsassa.

🥜 Pähkinät, mantelit tai rusinat eivät myöskään sovellu koiran vatsalle.

🎁 Jos koiraa haluaa hemmotella jouluna, niin sille kannattaa tarjota koirille soveltuvia herkkuja ja luita.

Syömisten lisäksi joulunajan hulina ja vieraat voivat käydä etenkin hulinaan tottumattoman koiran voimille.. Pidäthän mielessä seuraavat asiat:

🧣Koiralle olisi ihana pukea erilaisia asusteita ja ottaa jouluisia kuvia, mutta muistathan totuttaa koiran asuihin pikkuhiljaa palkiten. Kaikki koirat eivät automaattisesti viihdy vaatteissa.

💬 Opasta vieraita, etenkin lapsia, jo etukäteen miten juuri teidän koiran kanssa toimitaan eri tilanteissa.

💤 Huolehdithan siitä, että koira saa levätä tarpeeksi. Järjestä koiralle rauhallinen lepopaikka jonnekin, minne vieraat eivät pääse.

💤 Tarvittaessa lepopaikan voi sijoittaa portin taakse, sillä moni koira ei osaa hakeutua itse ajoissa lepäämään. Väsynyt ja stressaantunut koira (kuten ihminenkin) tekee helposti huonoja ratkaisuja!

💤 Lepopaikasta olisi hyvä tehdä koiralle mukava asia ja harjoittelua olisi hyvä tehdä pikkuhiljaa jo nyt ennen joulua.

🐾 Yksi tapa tarjota koiralle pieni tauko hulinasta on myös viedä se ulos hieman useammin kuin tavallisesti ja antaa sen haistella rauhassa ympäristön hajuja. Maahan voi myös heitellä koiralle herkkuja etsittäväksi!

Vinkki: valmista koiralle jo etukäteen erilaista tekemistä. Varaa esimerkiksi ruoalla täytettyjä kongeja pakkaseen, lataa nuuskumatto tai esimerkiksi wc-paperirullat/ maitotölkit täyteen herkkuja ennen vieraiden tuloa, jolloin koiralle on helppo antaa nopeasti tekemistä tarvittaessa.

Koiran kokemaa kuormaa voi myös helpottaa pitämällä lepopäivän niin ennen kuin jälkeenkin joulun. Jos koira on levännyt hyvin jo ennen aattoa, niin todennäköisesti se jaksaa illan paremmin. Toisaalta jos koira on ollut kovin kierroksilla jouluvieraiden aikana eikä malttanut levätä, niin seuraavan päivän voi myös hyvillä mielin käyttää palautumiseen ja lepäämiseen. Koirasi voi myös nauttia rentouttavasta kävelystä rauhallisessa ympäristössä, kuten metsässä!

🧐 Tarkkaile siis koirasi elekieltä ( rauhoittavat signaalit) eri tilanteissa ja tarvittaessa ohjaa koira lepäämään tai keskeytä toiminta hetkeksi jos alkaa näkymään merkkejä siitä ettei koira välttämättä pärjää tilanteessa. 
 🧐 Tarkkaile koirasi syömisiä ja pyri pitämään koira loitolla ihmisten jouluherkuista 

 🎄 Jouluinen virikevinkki: säästä joulupaperit ja mahdolliset laatikot. Rytistele paperit laatikkoon ja ripottele sekaan koiran herkkuja tai ruokaa. Anna koiran etsiä herkut papereiden seasta laatikosta. Pidä koiraa silmällä sen touhutessa ettei koira koita syödä esimerkiksi papereita.

Antoisaa joulunaikaa kaikille 🐾❤️